27/09/20

Over Sander Schouten

Ik ben Sander Schouten, geboren in 1969 te Haarlem. In 1987 ben ik mijn werkzame leven begonnen als beroepsmilitair bij de koninklijke Marine. In de vier jaar dat ik daar werkzaam ben geweest heb ik, na mijn opleiding tot wapen-technisch monteur, gevaren aan boord van Hms Schepen Bloys van Treslong en Pieter Floris. In deze jaren heb ik ook in oorlogsgebied gewerkt met alle dreigingen, spanningen en stressvolle ervaringen die daarmee gepaard gaan.

Ik heb ervaren hoe het is om met een team een klus te klaren die van alle individuen het uiterste vergt aan inzet en flexibiliteit. Samen sta je sterk en met elkaar klaar je de klus, wat er ook gebeurd! Maar ik heb ook ervaren hoe belastend dit kan zijn voor lichaam en geest.
Ik heb aan den lijve ondervonden wat schokkende gebeurtenissen en lang aanhoudende stress met mensen kan doen.
Als veteraan ben ik uit dienst gegaan en Sociale Pedagogie gaan studeren, en uiteindelijk afgestudeerd in de richting personeelsbegeleiding. Vervolgens ben ik bij Justitie gaan werken als onderzoeker en reclasseerder bij de Raad voor de Kinderbescherming. In de gezinsvoogdij heb ik als gezinsvoogd met zieke of geestelijk en lichamelijk gehandicapte ouders en kinderen gewerkt.
In de 10 jaar dat ik dit werk gedaan heb kreeg ik vaak te maken met schokkende en emotioneel belastende gebeurtenissen en een grote mate van werkstress. Het was een herhaling van mijn diensttijd en op een of andere manier leek ik deze spanning op te zoeken.
Echter met de nasleep van mijn diensttijd in mijn rugzak zorgde dit vaak voor overspanning. Het leidde uiteindelijke tot een Burnout waarna ik oog in oog kwam te staan met mijn eigen PTSS problematiek naar aanleiding van mijn ongeluk.

Ik heb ervaren dat het helen van trauma’s bevrijdend en levensveranderend werkt. Trauma’s zijn de drijvende kracht geweest achter mijn psychologisch, sociaal en spiritueel ontwaken. Het heeft me in contact gebracht met mijn missie in het leven en dat is mijn kennis en ervaring verder te specialiseren en in te zetten voor de hulp aan mensen, met name zij die te maken krijgen met de gevolgen van PTSS.
Mijn ervaringskennis heb ik verder ondersteund door opleidingen te volgen.
Ik ben NOBCO geaccrediteerd life coach en lichaamsgerichte traumatherapeut volgens de Somatic Experience traumaverwerkingsmethodiek van Dr. Peter Levine.
Dit combineer ik met bio-energetisch lichaamswerk (Alexander Lowe), somatics (Thomas Hanna), actieve-meditatie (Osho), Satori zelfonderzoek en mindfullness.
Daarbij put ik veel kracht, inzicht en energie uit de Zen traditie, de Diamant benadering volgens A.H. Almaas, Jungiaans psychologie, NLP, het werk van OSHO, Krishnamurti en vele anderen.
Deze ondergrond vormt de basis van mijn aanpak op het gebied van zingeving, persoonlijke ontwikkeling, coaching, counseling, trauma en PTSS.
Het transformatieproces wat daar vaak uit voort komt draag ik een warm hart toe. Ik zie het als mijn missie in het leven om mensen te begeleiden door hun processen heen te komen, het verleden achter zich te laten en zich zo weer een heel en authentiek persoon te gaan voelen die vol in het leven staat.
Mijn motto is: Life starts at the end of your comfort zone.