27/09/20

Trauma Somatics voor particulieren

Bevrijd jezelf van het verleden, zie het licht en waag de sprong naar het heden

Bij het ervaren van een schokkende gebeurtenis is er altijd een verhaal.
Hoe het gebeurde, wanneer, waar en waarom het nu juist jou moest overkomen. Het is jouw beleving van hetgeen er gebeurde en jij geeft er jouw betekenis aan. Het laat je zitten met een vaak vervelende nasleep, waarin veel vragen bovenkomen en lichamelijke ongemakken zich kunnen manifesteren.
Maar feit is, dat je het hebt overleeft. Je bent er nog en kan er over vertellen. En dit verhaal neem je mee op je levenspad.
Je Lichaam en je verstand vertellen echter een verschillend verhaal. Hierbij zijn wij geneigd het verhaal van je verstand te volgen en daar de behandeling op af te stemmen. Het verhaal van het lichaam wordt vaak minder serieus genomen of zelfs ontkend. Dit doen we veelal om te overleven en door te gaan.
De (overlevings) mechanismen die we hiervoor aanleren zijn vaak de basis voor het verstoren van onze vitale energie en het natuurlijke vermogen om onszelf te helen. Het is de voedingsbodem voor het ontstaan van stoornissen.

Somatic Experience Traumaverwerking ziet trauma niet zozeer als een psychologisch, maar in de eerste plaats als een biologisch verschijnsel. Het gaat met name over het verhaal wat je lichaam vertelt.
Door de taal van ons lichaam te leren verstaan en spreken kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen. Dit “somatische” verhaal heeft zijn eigen waarheid en wordt verteld door de signalen die het lichaam geeft in sensaties, beelden, gedrag, gevoelens en betekenis. Het is het verhaal van hoe het zenuwsysteem gereageerd heeft op de gebeurtenis en zich daar nu nog tegenover verhoudt.
Om deze taal te gaan verstaan is allereerst bewustwording nodig. Bewustwording die er voor zorgt dat je als persoon opmerkzaam wordt dat je lichaam bepaalde signalen geeft. Dit verhaal heeft een natuurlijk verloop wat ons spontaan doet bewegen naar ontspanning, ontlading, regulatie, verbinding, gezondheid en levendigheid.

Het maakt daarbij niet uit hoe teruggetrokken en geïsoleerd je bent geworden, hoe ernstig de gebeurtenis of het trauma is geweest en wat de impact is geweest. Net zoals een plant spontaan naar het daglicht toegroeit, is er in ieder van ons een impuls om naar connectie, verbinding en heling te gaan.
Somatic Experience brengt je in contact met deze natuurlijke impuls en laat je ervaren hoe je lichaam aangeeft dat het geheeld wil worden.
Deze natuurlijke impuls is de voedingsbodem van Somatics Experience Traumaverwerking.

Heb je interesse neem dan gerust contact op voor een informatief gesprek.