27/09/20

Trauma Somatics voor beroepsprofessionals

Van post traumatische stress naar post traumatische groei

Als militair, politieagent, conducteur of hulpverlener krijg je in actieve dienst vaak te maken met langdurige perioden van grote opwinding schokkende gebeurtenissen en het beheersen van de krachten die daarbij vrij komen.
Vredesmissies in oorlogsgebieden, gevechtshandelingen of arrestaties, invallen, risicovolle voetbalwedstrijden, uithuisplaatsingen, agressie van betrokkenen en omstanders, ernstige ongelukken en het werk daarin als bijv. ambulancebroeder zijn voorbeelden van situaties die continue alertheid vereisen, stress opleveren en traumatiserend kunnen werken. Om hiermee om te gaan worden we getraind en leren we regel-, afweer- en overlevingsmechanismen aan die ervoor zorgen dat we met deze situaties om kunnen gaan.
Zij maken ook dat je het werk kan doen en kan “overleven” in de vaak hectische omstandigheden waarin je je bevindt. Zeker wanneer je in je werk te maken krijgt met langdurig stressvolle, emotionele of traumatiserende omstandigheden worden deze mechanismen versterkt.

Maar er kan een moment komen dat deze mechanismen niet meer voldoen, tot problemen leiden of je systeem teveel gaan belasten of belast hebben. Of dat we de knop niet meer om kunnen zetten als we thuis komen en dus ons werk mee naar huis gaan nemen. Dan verslechterd je thuis situatie soms ook en belast je je naasten met jouw problematiek. Dit komt met name omdat deze cognitief aangeleerde manieren om met stress om te gaan er voor zorgen dat de natuurlijke weg van het ontladen van stress, zoals het lichaam dat aangeeft, niet goed meer functioneert. Persoonlijke en functioneringsproblemen, overspannenheid en burnout liggen dan op de loer en de mogelijkheid van onderliggende post traumatische stress problematiek is dan aanwezig.
Het zijn de momenten die het besef laten groeien dat er iets moet veranderen om jezelf gezond te houden. Dit betekend afkicken van de adrenaline rush, de knop beter leren omzetten en meer luisteren naar je lichaam en de grenzen die het aangeeft. Je bewust worden van de toestand van je lichaam en geest is dan een eerste stap die kan leiden naar meer verbinding met jezelf, je omgeving en het weer beter gaan functioneren.
Het betekent de overgang van het werken vanuit wilskracht, overleving en overschreeuwing naar het werken in een natuurlijke stroom en balans. Het betekent dat je weer meer gebalanceerd en evenwichtig in je werk en leven moet komen te staan om zo gezond te blijven en problemen in werk en privé te voorkomen.

Pro Somatics biedt traumaverwerkingstrajecten en PTSS behandelingen aan die jou als beroepsprofessional helpen deze flow en balans weer te hervinden in een aanpak die preventie, behandeling en nazorg combineert.
Van kort durende (crisis) interventies of eerste hulp bij schokkende gebeurtenissen tot langer durende traumaverwerkings trajecten en PTSS behandelingstrajecten.
Alle trajecten worden op maat gemaakt. Neem voor meer informatie contact op.

brain
soldaat