27/09/20

Methodiek

Aan de basis van de methodiek ligt het bewust worden, jezelf gaan voelen, aanwezig zijn in je lichaam oftewel een gevoel van gegrond of geaard zijn. Door in het “HIER en NU” aanwezig te kunnen zijn kun je beter gaan aanschouwen welke sensaties, spanningen of ongemakken er zijn of welke signalen je lichaam afgeeft. Bij de trainingen en coaching laten we door middel van inzichtgevende oefeningen of actieve meditaties het lichaam aan het woord en wordt je geleerd te luisteren. Door daarna Mindfull te observeren wat er is zet je de taal van het lichaam om in ervaring, inzicht, kennis en daarna daden; ofwel heling door psycho-somatische educatie.
Actieve of dynamische meditatie is een belangrijk onderdeel van de aanpak. In tegenstelling tot de bekende statische meditaties van stilzitten, wordt bij actieve meditaties juist gebruik gemaakt van beweging. Door gerichte bewegingsoefeningen activeer je het lichaam en wordt het daarna makkelijker om aanschouwer te worden van de sensaties, de energie, het gedrag en de gevoelens die zich in jouw lichaam manifesteren.
Als contrast hierop wordt je door deze meditatie ook meer bewust van de rust en stilte die er in jou aanwezig is. Dit contrast tussen spanning en ontspanning vertelt zijn eigen verhaal, want door deze stilte en rust te gaan ervaren ervaar je ook hoe gespannen je bent en andersom, wat gebeurd er waardoor je zo gespannen of uiteindelijk ziek wordt. Je maakt zo kennis met de toestand waarin je je bevind, je patronen, je afweermechanismen of overlevingsstructuren en hoe dit werkt en voelt.
Door dit te gaan zien kun je de volgende stap maken: Loslaten.
Het loslaten van je patronen en structuren en het ontladen van de energie die vastgehouden wordt helpt je vrij te komen van al je beperkende gedachten, gedragingen, overtuigingen en emoties. Dit is het opruimen van je mentale, emotionele en fysieke blokkades.

De blokkades, aangeleerde mechanismen of patronen die het lichaam aangeeft zijn vaak verrassend makkelijk te zien, want je lichaam liegt nooit. Maar soms heb je ook iemand nodig die je een spiegel voorhoudt of die je helpt stukje bij beetje te gaan kijken naar de meest pijnlijke ervaringen en gevoelens uit het verleden die de oorsprong kunnen zijn van dit alles. Hier is Somatic Experience bij uitstek voor geschikt. Dit proces heeft voor ieder zijn eigen tempo en intensiteit en daar is alle tijd en ruimte voor nodig. Hierbij is het lang niet altijd nodig de gebeurtenissen uit het verleden te herbeleven, de heling vindt met name plaats op de scheidslijn van het verleden en de toekomst en dus in het NU.

Het loslaten maakt dat er nieuwe ruimte in je systeem komt en jou levensenergie weer vrij kan gaan stromen. Met deze ruimte en nieuwe energie kun je je dan gaan verbinden met wie je nu in werkelijkheid bent, met of zonder handicaps, je ware zelf, je authentieke ik, wat je wil of juist niet meer wil, wat je passie of missie is in dit leven.
En zo begint het werken naar verbondenheid met jezelf en de wereld om je heen.