Somatic Experience

Lichaamsgerichte traumaverwerking

Somatic Experience Trauma verwerking vertelt ons dat de vecht / vlucht of bevriezings reactie bepalend is voor hoe we op trauma reageren en voor de effecten van traumatische stress zorgen. Effecten in de vorm van sensaties die vervolgens weer een reactie teweeg brengen in ons lichaam en geest. Een soort draaikolk waar we in terecht komen als we herinnerd worden aan het trauma en steeds weer het lichamelijke gevoel geeft alsof het weer gebeurd, terwijl het al zo lang geleden was.
Somatic Experience trauma healing (SE) is een psychosomatische methode voor het helen van trauma’s. Deze methode richt zich in eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma) en de sensaties die dit geeft. Sensaties zijn de taal van ons lichaam en door een directe ervaring met deze sensaties aan te gaan vormt zich de ingang tot het verwerken van trauma. SE helpt daarmee de veerkracht van het zenuwsysteem te herstellen en je weerbaar te maken tegen de gevolgen van trauma en PTSS.

“Door de taal van ons lichaam te leren spreken kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen”

Somatic Experience kort uitgelegd

Somatic experience (SE) is een holistische benadering om de natuurlijke stroom tussen lichaam en geest tot stand te brengen. SE is ontwikkeld door Peter A. Levine, Ph.D. en put uit veel verschillende disciplines om de lichamelijke reacties ofwel fysiologie van stress en trauma aan te pakken. Dr. Levine was nieuwsgierig naar het feit dat dieren in het wild niet getraumatiseerd worden door hun “leven en dood” ervaringen tijdens hun bestaan, terwijl mensen getraumatiseerd kunnen worden door gebeurtenissen die voor velen van ons onbelangrijk lijken. Wat hij zich realiseerde was dat dieren de volledige reeks van reacties op gevaar zullen voltooien, door de dreiging op te merken, erop te reageren en te herstellen. Wanneer ze in gevaar zijn, zullen dieren toegang krijgen tot enorme hoeveelheden energie en verbruiken die als “brandstof” om aan het gevaar te ontsnappen. Dr. Levine merkte op dat, zodra de bedreiging met succes is overwonnen, er een overmaat aan energie door het lichaam wordt afgevoerd. Het lichaam keert terug naar de basislijn door een chemische ontlading door het zenuwstelsel te laten bewegen – bijvoorbeeld door te trillen, te schudden, te bokken of verder te rennen dan nodig is om simpelweg aan het roofdier te ontsnappen. De geest en het lichaam herstelt zich dan en bereidt zich voor op de volgende uitdaging. Mensen onderbreken dit proces vaak of maken dit proces niet goed af en blijven dan met deze opgehoopte energie in het lichaam rondlopen, wat zorgt voor onverklaarbare klachten en PTSS. Somatic Experience helpt je deze opgeslagen energie op een natuurlijke manier te ontladen, zodat je weer vol in het leven kan staan.

Stap uit je trauma draaikolk

Wie ben jij zonder je verhaal?

De trauma’s die je in je leven oploopt hebben de neiging elke keer weer terug te keren in je leven. Meestal door een situatie of prikkel in je omgeving of gevoel vanuit je lijf wordt je in een keer weer de draaikolk van het trauma ingezogen. Eerst langzaam draaiend aan de buitenkant van de draaikolk en daarna steeds meer versnellend naar het midden toe. Meestal lukt het dan niet om eruit te komen en wordt je meegevoerd de draaikolk in om vervolgens weer ergens anders te ontwaken in wat er nu weer is gebeurd. Zo wordt je geleefd door je trauma’s uit het verleden en blijven ze je achtervolgen. Dit hoeft echter niet je hele leven te verpesten, er is een uitweg uit deze hel die trauma en PTSS vaak is. Bij Pro Somatics leren we je om te gaan met jou trauma’s en de post traumatische stress die je daaruit opdoet. We leren je jezelf te reguleren als de draaikolk je weer dreigt mee te nemen, om met jezelf in rustiger water te komen, zodat je weer kunt ontspannen en kunt gaan genieten van al het moois om je heen. Wacht niet te lang en voorkom stoornissen of allerlei andere nare bijeffecten van trauma en kom nu in actie!

Een andere richting in je leven

De beste manier om je te wapenen tegen de gevolgen van trauma, Post Traumatische Stress en overspanning, is te zorgen voor een tegenbeweging. Een beweging die leidt naar ontspanning, balans, ontlading, ruimte, vertrouwen, veiligheid, liefde en geluk. Na een ingrijpende gebeurtenis is daar vaak integratieve therapie voor nodig om hetgeen je hebt meegemaakt een plek te geven en de lessen om te zetten in kennis om vervolgens door te gaan met de rest van je leven. Met de restcapaciteit die je nog hebt om daarmee zingeving in je leven te realiseren. Want: trauma’s hoeven geen levenslange veroordeling te zijn. Ze kunnen niet alleen worden genezen, met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen ze zelfs bevrijdend en levens veranderend werken. Een trauma kan de drijvende kracht zijn achter een psychologisch, sociaal en spiritueel ontwaken.We helpen je hier graag mee.