Satori: Talk to the hand and the face will listnen

De zoektocht naar wie er binnen is? En wie je bent? Is zo oud als de beschaving zelf. Deze “Koan’s” zijn de basis levensvragen van elk mens, man, vrouw, jong, oud, slim of dom, zakenman, ondernemer, werkkracht of ambtenaar. Alle andere levens-koan’s zijn hiervan afgeleid, zoals: wat is leven, liefde, vrijheid, bewustzijn, die ander, ontspanning, overgave, etc. om er maar een paar te noemen,
Je kan geen antwoord geven op levens koan’s, je kunt ze alleen leven door een directe ervaring ermee aan te gaan in het NU en te kijken wat er boven komt, wat je ervaart of wie er binnen is.
De sleutel is dan ook om in dit proces de confrontatie met jezelf aan te gaan om zo achter jou waarheid te komen. In rust, ontspanning, veiligheid, vertrouwen en openheid naar jezelf en anderen groei je zo samen naar meer begrip en zelfinzicht.
In de Satori Inquiry wordt de aloude Zen techniek van de confrontatie met de muur van stilte gecombineerd met de modern techniek van gestructureerde communicatie tegenover een partner.
Jezelf openen tegenover een ander ondersteund en stimuleert de zoektocht naar wie je werkelijk bent.
De zoektocht naar binnen brengt je weer in contact met je hulpbronnen en de oneindige bron van creativiteit en bewustzijn, waardoor je beter in staat bent om je volledige potentieel te leven.

Het werk is er niet op gericht om te veranderen, maar desondanks kan het grote veranderingen teweeg brengen. En ondanks dat het werk geen therapie is, heeft het toch een hoge therapeutische waarde. Je leert in deze oefening vooral om aanwezig te zijn in het moment, maar daarnaast zijn er nog vele andere voordelen in deze training: je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, luisteren naar de ander, en te voelen wat er in je gebeurd als je naar een ander luistert. Je leert te ervaren dat je uniek bent en vele facetten hebt. Je leert deze facetten de ruimte te geven bij jezelf en bij de ander. Je leert zo je eigen waarheid te zien en uit te spreken, voorbij aan alle denkbeelden, vooroordelen, overtuigingen en visies die je van jezelf hebt en die je wellicht beperken in je leven. En voorbij dit alles kom je dan in contact met de ontspanning en blijdschap die er is als je volledig in contact bent met jezelf en mag zijn zoals je bent.

Zo groeit je vertrouwen, je liefde, je vrijheid en bewustzijn van binnen, doordat je je opent naar anderen, maar de ander niet meer nodig hebt om deze essentiële zaken te krijgen. Het leert je accepteren en zien dat je helemaal oké bent, zoals je bent en de ander ook. Het is daarmee een erg goede leerschool voor jou relaties. Dit, en nog vele andere paradoxen zijn de verborgen schatten in dit process die je helpen authentiek te zijn, meer bewust en je meer te openen voor het onbekende. Het is daarmee krachtvoer voor je persoonlijke ontwikkeling en een goede oefening voor je relatie.

De oefening:

Dit is een communicatie oenig voor partners. Een oefening waarbij het de bedoeling is dat je open en eerlijk aan de ander gaat vertellen wat je ervaart of wat er bij je binnen is. Wat je denkt, wat je voelt, wat je ruikt, wat je op dat moment verdriet doet of boos maakt, etc, de sensaties die je daarbij in je lijf ervaart, de beelden die je ziet, het gedrag van je lijf (kippenvel of trillen, etc), de gevoelens die je daarbij weer krijgt en de betekenis die dat weer heeft voor jou. Wat het ook is, je gaat er een directe ervaring mee aan in het hier en NU en brengt dat in verbinding met de ander. Gaandeweg zul je merken dat je steeds minder vanuit je hoofd en steeds meer vanuit je lijf gaat praten en dus steeds dichter bij je eigen waarheid komt. Het is de uitnodiging deze waarheid te communiceren naar je partner in welke vorm dan ook. Diegene die luistert doet dit met volle aandacht zodat de spreker zich gehoord voelt. De luisteraar neemt een neutrale houding aan en zet als het ware zijn pokerface op en reageert niet op de ander. Daarmee vorm je wat ze noemen “the wall of silene” de stille muur en daarmee geef je je partner het mooiste cadeau om bij zichzelf te kunnen komen.

Dit is een oefening waarbij veiligheid en vertrouwen belangrijk is. Beloof elkaar dan ook dat alles wat in de oefening gedeeld wordt vertrouwelijk is en dus niet met anderen besproken mag worden. Tevens is de gangbare regel dat na de oefening niet ongevraagd terug gekomen mag worden op het hetgeen besproken is. Als je nog vragen hebt naderhand vraag dan om toestemming deze vragen voor te leggen.

 • De oefening duurt een uur.
 • Ga op een comfortabele plek zitten me t minimaal een meter tussen jullie in
 • Speel eerst de introductie en uitleg af. (4.06 min)
 • Speel daarna de oefening af (45.22 min)
 • De tijdswaarneming zit in de opname volg de instructie
 • De luisteraar stelt de vraag: vertel me Wie (of wat) is er binnen
 • De spreker neem de vraag mee naar binnen en gaat daar een directe ervaring mee aan in het NU. Ik ben ……

Het gaat erom dat je puur vanuit je zelf over je eigen beleving en ervaring spreekt en niet refereert naar de ander. Ga naar binnen en voel wat daar gezien wil worden, wat uitgesproken wil worden, wat gehoord wil worden en breng dit in verbinding. Dit proces heet clearing. Het klaren van alle onuitgesproken zaken die voor energetische blokkades zorgen en in het slechtste geval het gevoel kunnen geven dat je stikt. Door het naar buiten te brengen in veiligheid en vertrouwen verlos je jezelf van die belasting.

 • Geen je, jij of jou of andere projecties op de ander
 • Blijf elkaar zoveel mogelijk in de ogen aankijken en ervaar ook wat dit met je doet.
 • Als de spreker wil staan of zitten of liggen, gaat de luisteraar mee.
 • Als je luistert, luister dan ook naar jezelf: wie ben jij als je naar een ander luistert?
 • Ga je adviseren, ja dat heb ik ook, ga je zorgen, etc: de vraag is dan wie ben ik bij de ander (als ik naar een ander luister)
 • Je kunt ook variëren met de vraag: vertel me wat je ervaart, vertel me wie je bent, wie ben jij bij een ander.

Mijn advies is het gewoon te gaan doen, ga het maar aan en kijk waar het je brengt. Als je een commitment aangaat voor drie keer dan geef je jezelf de kans de techniek te doorgronden en te ervaren hoe krachtig hij werkt. Je kunt een enorme verdieping in je relatie krijgen door echt uit te spreken waar je zit, en te luisteren wat een ander te vertellen heeft als je elkaar voldoende de tijd geeft om ergens in te zakken en contact mee te krijgen. Na de oefening is het vaak fijn om in stilte te blijven en na te voelen wat de oefening met je gedaan heeft. En laat als je wil na de oefening graag een comment achter hier beneden ik ben benieuwd hoe jullie de oefening ervaren hebben. Succes ermee!

 

 

2 antwoorden
  • adminpro
   adminpro zegt:

   Hello,Thank you for your comments about my website and that it is helpful for you.
   I saw your other comments too 😉
   I ques there are a lot of traumatized people in Israel who need help with their PTSD, so feel free to copy and past anything you want, its all for our wellbeing. I think this is aa time we all need it very much.
   And a good thing that you started your own blog! keep on going.
   Best regards, Sander Schouten

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *